חובת הזהירות של וטרינר ועוולת הרשלנות
- Adv. Israel Kluska
- 25 במרץ 2022
- זמן קריאה 3 דקות
האם ניתן לתבוע נזקי גוף של חיית המחמד שלנו? מי אחראי על הנזק?
האם ניתן לתבוע וטרינר בשל עוולת הרשלנות?
עוולת הרשלנות מורכבת מהתרשלות, חובה וגרם נזק (וכמובן צריך להראות קשר סיבתי בין הנזק להתרשלות). התוכן של כל מרכיב והתפיסה של היחס בין מרכיבי העוולה יוצרים יחד את "מנגנון ההפעלה" שלה שחשיבותו המעשית והעיונית רבה. יש גם לתת את הדעת על משמעותה ותפקידה של דרישת הצפיות בכל מרכיב אחריות.
נתחיל בלשון סעיף 35 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] הקובע את עוולת הרשלנות. וזה לשונו:
"35.עשה אדם מעשה שאדם סביר ונבון לא היה עושה באותן נסיבות, או לא עשה מעשה שאדם סביר ונבון היה עושה באותן נסיבות, או שבמשלח יד פלוני לא השתמש במיומנות, או לא נקט מידת זהירות, שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות – הרי זו התרשלות; ואם התרשל כאמור ביחס לאדם אחר, שלגביו יש לו באותן נסיבות חובה שלא לנהוג כפי שנהג, הרי זו רשלנות, והגורם ברשלנותו נזק לזולתו עושה עוולה".
בפסיקה (בע"א 145/80 שלמה ועקנין נ' המועצה המקומית, בית שמש, לז(1) 113 (1982)) נקבע שעל מנת שעוולת הרשלנות תחול על מקרה קונקרטי יש להוכיח שלושה תנאים:
קיום חובת זהירות (מושגית וקונקרטית) כלפי הניזוק;
הפרת החובה;
קשר סיבתי (עובדתי ומשפטי), בין הפרת החובה לנזק.
בשנים האחרונות, אומץ (ע"א 4486/11 פלוני נ' פלוני, סו(2) 682 (2013)). מודל חדש לבחינת עוולת הרשלנות:
תחילה יש לבחון אם הייתה התרשלות. במסגרת זו ייושם מבחן הצפיות.
אם קיימת התרשלות, ייבחן אם קיימת חובת זהירות לפי שיקולי מדיניות, ובמסגרת זו ייושם מבחן הסיכון.
במאמר זה אנו נעסוק בחובת הזהירות שחב בה הווטרינר. משום כך לא נעבור על כלל המבחנים במלואם אלא נבחן את קיום מבחנים אלו בעניין רשלנות של וטרינר ממעוף הציפור תוך בחובת הזהירות:
התרשלות
על מנת לקבוע אם הייתה התרשלות, יש לבחון האם ההתנהגות יצרה סיכון צפוי ובלתי סביר. כלומר, האם ההתנהגות יצרה סיכונים בלתי סבירים, שווטרינר סביר יכול לצפותם באופן סביר. ע"א 4486/11 פלוני נגד פלוני, (1.5.2013).
חובת הזהירות
אם קיימת התרשלות יש לבחון האם על וטרינר חל חובת הזהירות? התשובה היא שכן.
על וטרינר חל חובת הזהירות המושגית שהוא חב בה, בת"א (שלום ת"א) 57087-06 יהודה אברג'יל נ' רוני ד"ר חייק (נבו 02.06.2011), כבוד השופט מנחם קליין, קבע כי יש חובת זהירות מושגית:
"האם קיימת חובת זהירות מושגית – קיומה נקבע על פי מבחן הצפיות : האם אדם סביר יכול או צריך היה לצפות להתרחשות הנזק? הן מבחינת הצפיות הטכנית והן מבחינת הצפיות הנורמטיבית הרי שווטרינרים יכולים וצריכים לצפות התרחשות לבעלי החיים בהם הם מטפלים בהעדר טיפול סביר..."
לעניין חובת הזהירות של וטרינר כלפי בעליו של בעל החיים נקבע בת"א (שלום ת"א) 40425-06 יהודה אברג'יל נ' בית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי (נבו 22.09.2012):
"אין חולק כי בית החולים חב חובות זהירות למנותח אצלו, המשים עצמו תחת שליטת בית החולים וסומך ללא כל ברירה אחרת, על מקצועיותו וטיב הטיפול שהוא מעניק, בפרט כשמדובר בניתוח חירום, תחת הרדמה והתאוששות לא פשוטה. כל אלה חלים ביתר שאת כשמדובר במנותח הנושא עימו סיכונים רלוונטיים וידועים. במקרה שלנו, מאחר שהסוסה אינה נושא לזכויות וחובות משפטיים [זה המצב נכון להיום] נושא בית החולים בחובות אלה כלפי בעליה, הוא התובע."
כדי שווטרינר יעמוד בחובת הזהירות הנדרשת עליו לפחות לנהוג בטיפול או לנקוט באמצעי הזהירות הסביר שווטרינרים נוקטים בהם. אמת מידה חשובה היא הפרקטיקה הרפואית הנוהגת. בעניין אברג'יל שלעיל, קבעה כבוד השופטת יעל הניג:
"חובות זהירות מטילות על בית החולים ועל הוטרינרים בפרט חובות קונקרטיות – ספציפיות לנקוט באמצעי זהירות סבירים ולפעול במיומנות כדי למנוע נזק לסוסה. סבירות האמצעים אינה דורשת נקיטה בכל האמצעים האפשריים או העולים על הדעת, לרבות לא אלו העולים לאחר מעשה, למניעת הנזק. בית המשפט יקבע קיומה של התרשלות מקום בו מוכח כי אותם אמצעים סבירים למניעת הנזק לא ננקטו או כי ננקטו אמצעים שגרמו לנזק. סבירות האמצעים מוכרעת על פי מבחן אובייקטיבי, הוא מבחנו של הוטרינר הסביר והכל ביחס לנסיבות ונתונים שעל הפרק. אמת מידה חשובה היא הפרקטיקה הרפואית הנוהגת".
כן יש לבחון את הפרת החובה ואת הקשר הסיבתי (עובדתי ומשפטי), בין הפרת החובה לנזק.
אין ספק כי נדרשת עבודה מיומנת על מנת להוכיח את הקשר הסיבתי וכן את החבות של הווטרינר בנזק שנגרם. בשל כך יש צורך להיעזר בחוות דעת מומחה. קלוסקה משרד עורכי דין ייצג כבר בעלי חיות מחמד שניזוקו על ידי טיפול רפואי רשלני לחיות המחמד שלהם.
קלוסקה משרד עורכי דין מעניק ייעוץ וייצוג משפטי לתובעים ולנתבעים. עורך הדין קלוסקה מלווה את לקוחותיו בכל ההליך המשפטי, ומעניק יחס אישי ומסור מתוך הבנה ואמונה כי כל לקוח הינו עולם ומלואו ולכל אחד יש את הסיפור האישי שלו, המחייב מסירות, הקשבה וטיפול ייחודי המותאם ספציפית לצרכיו, החל מן הפגישה הראשונה ועד להשגת התוצאה הטובה ביותר.
Bình luận