מה ההבדל בין השתכרות מהעבודה לבין רווח מעבודה? האם טובת הנאה שעובד מקבל מהעבודה היא חייבת במס?
- Adv. Israel Kluska
- 19 במרץ 2022
- זמן קריאה 3 דקות
סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] עוסק למעשה בהכנסות של שכיר מהעבודה. הסעיף קובע כך:
(א) השתכרות או ריווח מעבודה; כל טובת הנאה או קצובה שניתנו לעובד ממעבידו; תשלומים שניתנו לעובד לכיסוי הוצאותיו, לרבות תשלומים בשל החזקת רכב או טלפון, נסיעות לחוץ לארץ או רכישת ספרות מקצועית או ביגוד, אך למעט תשלומים כאמור המותרים לעובד כהוצאה; שוויו של שימוש ברכב או ברדיו טלפון נייד שהועמד לרשותו של העובד; והכל - בין שניתנו בכסף ובין בשווה כסף, בין שניתנו לעובד במישרין או בעקיפין או שניתנו לאחר לטובתו;
לשון הסעיף היא השתכרות או ריווח מעבודה ואם כן מה ההבדל למעשה בין השתכרות לבין ריווח מעבודה? האם טובת הנאה שעובד מקבל מהעבודה חייבת במס? ואם כן מה היא בדיוק אותה טובת הנאה? ומה עם טיפים? האם טיפ חייב במס? האם למשל בקבוק שמפניה שעו"ד מקבל על הצלחה בתיק חייב במס?
אז נעשה רגע סדר:
השתכרות - כל מה שהמעסיק משלם לעובד נקרא השתכרות. ההשתכרות כוללת את כל המרכיבים ואת כל השמות השונים למשל: שכר בסיס, שעות נוספות, תוספת כשלהי, עמלות, הוצאות רכב או מתנות. כל אלה נקראים השתכרות.
רווח מהעבודה - כל טובת הנאה שעובד מקבל בשל היותו שכיר אולם שלא מהמעסיק. לדוגמא: טיפים. בפס"ד עמה (ת"א) 45/88 מסעדת נרגילה, אבנרי נרי נ' פ"ש ת"א 4 נקבע שטיפ שנכלל בחשבונית הוא תקבול החייב ברישום בספרי המסעדה. בדנג"ץ 5967/10 המוסד לביטוח לאומי נ' אסתר כהן, סו(2) 240 (2013) קבע בית המשפט כי הכנסה מטיפים בענף המסעדנות היא הכנסת עבודה כהגדרתה בסעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961, שהגיעה למלצר שלא מאת המעסיק.
כבוד המשנה לנשיא, השופטת מרים נאור (כתוארה דאז) עמדה על כך שהכרה בהכנסת עבודה שאיננה מן המעביד מעוררת קשיים בהיבט המיסויי. שכן מצד אחד המעסיק אינו חייב לנכות מס במקור משום שלא מדובר בהכנסה מהמעסיק, ומצד שני העובד יכול לפעמים שלא להגיש דו"ח לגבי ההכנסה הזו, שכן לגבי הכנסה מעבודה קיים ברוב המקרים פטור מהגשת דין וחשבון. התוצאה היא שייווצר קושי בגביית מס הנובע מהכנסה זו.
האם כל הטיפים תמיד חייבים במס?
התשובה היא לרוב כן אבל לא בהכרח. לעניין זה קראו מאמר מפורט בנושא זה כאן.
בעניין המוסד לביטוח לאומי נ' אסתר כהן עמד כבוד השופט מלצר על חלק מהגישות השונות המטפלות בהכנסה מטיפ. ישנה גישה הרואה בטיפ כמתנה. עמדה זו מתעלמת לכאורה מהעובדה שהטיפ ניתן בדרך כלל כנגד שירות, שהוא בבחינת תמורה.
כאמור לעיל, בעניין הטיפים בענף המסעדנות נקבע שהטיפים הם הכנסה מרווח מהעבודה, כהגדרתה בסעיף 2(2) לפקודה, שהגיעה לעובד שלא מאת המעסיק. אולם קיימים ענפי משק נוספים בהם נהוג לשלם טיפים במידה זו או אחרת ודינם לא יהיה בהכרח דומה.
בדומה למבחן הוולונטריות שנקבע בפסיקה אנו מציעים את מבחן הציפיה. במקרה שבתפקיד מסויים ישנה ציפייה לקבל את הטיפ כמו למשל בענף המסעדנות, הטיפ יהווה הכנסה שלא בידי המעסיק ויהיה חייב במס. לעומת זאת, אם אין ציפייה של נותן השירות לקבל טיפ ולקוח מרוצה נתן מתנה קטנה וסבירה לשכיר כגון בקבוק יין או ויסקי יהיה ניתן לטעון שלא צריך לחייב את התשורה הזו במס.
אין ספק כי רשות המיסים תבקש לחייב כל הכנסה או טובת הנאה במס, אולם בנסיבות מסוימות ובייצוג נכון וטוב יהיה ניתן לשכנע את פקיד השומה ואת בית המשפט שמדובר במקרה בו אין חבות מס. קלוסקה משרד עורכי דין מעניק ייעוץ וייצוג משפטי לנישומים מול רשויות המס הן בהיבט האזרחי והן בהיבט הפלילי. עורך הדין קלוסקה בעל ניסיון בסוגיות משפטיות בתחום המיסים, מלווה את לקוחותיו בכל ההליך המשפטי, ומעניק יחס אישי ומסור מתוך הבנה ואמונה כי כל לקוח הינו עולם ומלואו ולכל אחד יש את הסיפור האישי שלו, המחייב מסירות, הקשבה וטיפול ייחודי המותאם ספציפית לצרכיו, החל מן הפגישה הראשונה ועד להשגת התוצאה הטובה ביותר
לקריאת מאמר בנושא "מתי הכנסה מטיפים היא חלק המכנסות המסעדה ומתי היא הכנסה של המלצר" לחצו כאן
לקריאת מאמרים נוספים בתחום המיסים לחצו כאן
Comments