פיצויים לנפגעי תאונות דרכים
חוק הפלת"ד - חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים
חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 מכונה בז'רגון (Jargon) המקצועי תביעות פלת"ד. החוק מתמקד במגזר מתוחם היטב של דיני הנזיקין והוא נועד לנפגעי תאונות הדרכים - בגין נזקי הגוף שסבלו.
החוק מסדיר מנגנון של אחריות מוחלטת והבטחת תשלום באמצעות (קרנית) קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים לצד ייחוד העילה ולצד תקרת פיצוי. כלומר מצד אחד ההסדר נועד להבטיח פיצוי לכל מי שנפגע בתאונת דרכים, בלי שיצטרך להידרש לשאלת האחריות כלומר מי אשם בתאונה. מצד שני ההסדר בחוק קובע שנפגע בתאונת דרכים לפי חוק הפלת"ד לא רשאי להגיש תביעה לפי פקודת הנזיקין למעט חריגים. בנוסף קובע ההסדר בחוק את תקרת הפיצוי המקסימלית שנפגע זכאי לקבל הן בשל אובן ההשתכרות והן בשל נזק לא ממוני כגון כאב וסבל.
החוק ביקש לתת מענה לשאלות העומדות ביסוד הסדר הפיצויים הזה ובהן: מהי תאונת הדרכים, מי זכאי לפיצוי, מי חייב בפיצוי, כיצד יחושבו הפיצויים ומהם סדרי הדין וכללי הראיות המשמשים בסדר מיוחד זה.
על בעיתיות ההגדר ות בחוק הפלת"ד
כבוד השופט מ. חשין בלשונו הציורית עמד על בעיתיות הגדרת החוק של "תאונת דרכים" ברע"א 6779/97 מנופי יהודה בע"מ נ' מזל – עבודות מתכת (אצל מיכה אלימלך), נו(1) 721 (1998) "'תאונת עבודה' יאמר התם, שהרי חיון נפגע במהלך עבודתו ועקב עבודתו. לא-כי, יאמר המשפטן: 'תאונת דרכים' היא, תאונת דרכים כהוראתה בחוק הפיצויים. ומדוע כך? הואיל והמנוף היה מורכב על כלי רכב, ועל-פי הגדרת המושג 'תאונת דרכים' בחוק הפיצויים אירעה לו לחיון 'תאונת דרכים'. כך הוא אמנם דין המדינה, ואת הדין נכבד. נכבד את הדין, אך כבוד לא יבוא עלינו. אֱמוֹר לו לאדם מן-היישוב כי אירוע שאירע לחיון הוא 'תאונת דרכים' והוא ישיב ויאמר לך: תאונה – הבנתי, תאונת דרכים – מניין לי? לך והסבר לו כי כך-וכך הורנו הדין. מסקנה מעין זו שהגענו אליה – מסקנה מחויבת-הדין היא – אך מרחיקה היא אותנו מלשון של בני-אדם ומשפה של יומיום. סוגרת היא עלינו מנעול ובריח ומבודדת היא אותנו בביתנו"
אם כן מהי תאונת ד רכים ?
המונח "תאונת דרכים" מוגדר בסעיף 1 לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 לפיו תאונת דרכים היא מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה. זו ההגדרה הקלאסית והבסיסית של תאונת דרכים.
אולם החוק מוסיף להגדרה של תאונת דרכים שלוש חזקות שבהן המאורעות ייחשבו לתאונות דרכים גם אם אינם מקיימים את ההגדרה הקלאסית הבסיסית.
-
התפוצצות או התלקחות של רכב
- מרכיבים שצריכים להתקיים על מנת שתתקיים חזקה מסוג זה
-
מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב
-
ההתפוצצות או ההתלקחות נגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו
-
חזקה זו תחול גם אם ההתפוצצות או ההתלקחות אירעו על-ידי גורם שמחוץ לרכב.
-
- מרכיבים שצריכים להתקיים על מנת שתתקיים חזקה מסוג זה
-
מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום אסור.
-
מרכיבים שצריכים להתקיים על מנת שתתקיים חזקה מסוג זה
-
חניה אסורה היא חנייה המקיימת את מבחן הסיכון התעבורתי המתבסס על נסיבות המקרה ולא הכוונה לחניה אסורה לפי הוראות החוק.
-
למשל ברע"א 1953/03 הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ נ' יצחק אדרי, נח(1) 817 (2003). נקבע מבחן "הסיכון התחבורתי" כמבחן הקובע לעניין "חניה אסורה". משום כך רכב החונה באופן בו הוא יוצר סיכון תחבורתי, אפילו שבמקום בו חנה החניה הייתה מותרת לפי החוק, האירוע ייחשב לתאונת דרכים.
-
-
-
ניצול הכוח המכני ברכב ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי.
-
מרכיבים שצריכים להתקיים על מנת שתתקיים חזקה מסוג זה
-
מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המכני של הרכב.
-
בעת השימוש הרכב לא שינה את ייעודו המקורי – לדוגמא ברע"א 8061/95 יצחק עוזר נ' אררט חברה לביטוח בע"מ, נ(3) 532 (1996) היה מקרה של רכב בעל מנוף שניצל את הכוח המכני שלו לשם יעוד המנוף (ניצול הכוח המכני של הרכב לשם יעוד המנוף הוא למעשה ניצול הכוח לייעוד האחר של הרכב) . המערער עבד בטעינת מטען על משאית עומדת. המטען הוטען באמצעות מנוף המהווה חלק בלתי נפרד מהמשאית ומופעל על-ידי הכוח המכאני של המשאית. בעת הרמת המטען על-ידי המנוף הוא נפגע מהמטען המורם ונגרם לו נזק גוף. בית המשפט קבע כי אירוע זה ייחשב לתאונת דרכים. זאת משום שניצול הכוח המכני של הרכב, כאשר הוא לא שינה את יעדו, הוא חזקה של תאונת דרכים גם אם אינו מקיים את ההגדרה הקלאסית הבסיסית.
-
-
-
החוק גם קובע כי על אף ההגדרה הקלאסית של תאונת דרכים מעשה שנעשה במכוון לא ייחשב לתאונת דרכים.
מרכיבים שצריכים להתקיים על מנת שתתקיים החזקה
-
מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון.
-
מטרת המעשה הייתה לגרום נזק גוף או רכוש.
-
הנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעת המעשה על שימוש ברכב
דוגמא אדם נסע ברכב ונפגע מירי מחוץ לרכב. במידה והנזק נגרם ישירות מהירי, אזי לא מדובר בתאונת דרכים שהרי הנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעת המעשה על שימוש ברכב. אבל אם כתוצאה מהירי הרכב התהפך והנזק נגרם בגלל ההתהפכות אז הנזק נגרם על ידי השפעת המעשה על שימוש ברכב, מקרה זה כן ייחשב לתאונת דרכים.

לקביעת פגישת ייעוץ וייצוג
קלוסקה משרד עורכי דין בעל ניסיון בייצוג ובליווי משפטי בסוגיות משפטיות מכל קשת המשפט הנזיקין והמסחרי – אזרחי: חוזים, בנקאות, תאגידים, סכסוכי נדל"ן, סכסוכים בתחום הפרויקטים והתשתיות ועוד. קלוסקה משרד עורכי דין מלווה את לקוחותיו בסכסוכים הנובעים בעולם המשפט המסחרי – אזרחי ומעניק יחס אישי ומסור מתוך הבנה ואמונה כי כל לקוח הינו עולם ומלואו ולכל אחד יש את הסיפור האישי שלו, המחייב מסירות, הקשבה וטיפול ייחודי המותאם ספציפית לצרכיו, החל מן הפגישה הראשונה ועד להשגת התוצאה הטובה ביותר.